Ambalaj Tasarımlarında Baskı Teknikleri

Ürünlerin ambalajları, üzerine kullanılmakta olan grafik tasarımlar, baskı teknikleri ve estetik fikirlerle birlikte daha kaliteli olabilmesi sağlanır. Yaptırmış olduğunuz tasarımın raflarınızda da aynı etkiyi yansıtabilmesi için önce tasarımların baskı tekniğine uygun olacak şekilde hazırlanabilmesi ve baskı öncesinde repro çalışmalarının doğru bir biçimde yapılması gerekmektedir. Bu sebeple yapmanız gereken şey ürünlerinize uygun baskı tekniğini belirleyebilmek, ardından da bu baskı tekniğine hakim olan bir tasarımcı ile ambalajlarınızın tasarımlarını yaptırmaktır.

Yapılmış tasarımlar bütün baskı tekniklerine uygun olmayabilmektedir. Başarılı olan ambalaj tasarımları baskı tekniğine uygun olacak bir biçimde yapılmış tasarımlardır.

Yaygın olarak ambalaj tasarımlarınızı gerçeğe dönüştürebilecek 5 adet baskı türü vardır. Bunlar ise şunlardır;

1- Ofset Baskısı

Ofset baskı bir hayli farklı gramajda kağıtların üzerlerine yapılmakta olan baskı türüdür. Çoğunlukla kartvizit, kitap, dergi, poster, gazete teşhir kutusu vb. olan ürünlerin baskılarında tercih edilmektedir. En genel baskı yöntemidir. Ambalaj tekniklerinin arasında en kullanışlı baskılardan biri olan ve birden fazla ebatta karton kutular ve etiketler için kullanılabilmektedir.

2- Tifdruk Baskısı

Bu baskı yöntemi çukur baskıdır, tasarım elmas uçlu olan bir malzeme ile makinelerin tarafından metal plak üzerine işlenmektedir. Baskı sırasında bütün silindir üzerindeki mürekkep silinmektedir. Çukurların içerisinde kalmış olan mürekkepler ambalaj üzerine transfer olup baskının oluşabilmesini sağlamaktadır. Genelde bisküviler, cipsler, çikolatalar, kuruyemişler ve kuru gıdalar, kahveler ve süt tozları gibi bütün gıda ambalajlarında kullanılmakta olan tifdruk baskı, verilmiş örneklerden de anlaşılabileceği gibi canlı ve dikkat çekebilen ürünlerin üzerlerinde kullanılmaktadır. İlaveten tifdruk baskı kalitesiyle de tercih edilir. Yalnız klişe maliyetinin sebebi ile genelde yüksek tirajlı işler için seçilmektedir.

3- Flekso Baskısı

Flekso baskı tekniği ambalaj sektöründe epey önem arz eden bir yere sahip olmakla beraber, bakliyat paketleri, makarna paketleri, şeker ve dondurulmuş gıdalar gibi benzer PP ve OPP malzeme kullanılmakta olan bir hayli ürünün ambalajlanmasında flekso baskı tekniği kullanılmaktadır. Bu teknik ile basılmış olan ambalaj paketleri hijyenik, esnek ve parlak bir görünüm elde ederler. Kalite açısından tifdruk baskısından düşük bir kalitede olsa da, klişelerinin maliyeti ve hızlı üretime geçebilme hususunda fazlasıyla ekonomiktir.

4- IML Baskısı

IML baskısı, etiket baskısı adında da bilinebilmektedir. Bu baskı sisteminin ofset baskılarının üzerlerinde enjeksiyon yöntemiyle plastik malzemelerin entegrasyonu ile oluşturulmaktadır. Fıstık veya fındık ezmesi ambalajları, peynir, yoğurt ambalajları, tatlılar ve süt ambalajları, bu baskı tekniğinin sayesinde ambalajlanabilmektedir. Bu sayede etiket bulunmuş olduğu kap ile birleşip zarar görmesine engel olur. IML baskısı  verilen örneklerden de anlaşılabileceği üzere birçok gıda ürünlerinde kullanılmakta olan bir baskı türüdür.

5- Serigrafi Baskısı

Serigrafi baskısı, plastik, cam, ahşap, metal benzeri ürünlerin üzerlerinde yapılmakta olan baskılara verilmiş genel ismidir. Mantık açısından çerçeveye gerilmiş ipek üzerine işlenmekte olan tasarımın, uygun durumlarda pozlanma sonucu yalnızca ışık almakta olan yerlerin boyanın ürüne transfer olması ile sağlanabilmektedir.

Eron Yazılım

İLGİLİ GÖNDERİLER

Ship Supply

Ship Supply Gemi Tedarik Yazılımı: Denizcilik Sektöründe Verimliliği Artırın Denizcilik sektörü, karmaşık dinamikleri ve özel gereksinimleri ile işletmeler için zorlu bir alan sunar. Bu zorlukların

Daha fazla bilgi edin
Hızlı Teklif Al

Teklif ve
Danışmanlık İçin
Bize Ulaşın!

Aklınıza gelebilecek her türlü soruyu yanıtlamaktan ve hangi hizmetlerimizin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Eron Software
Hızlı Teklif Alın!
C8932F07-351D-41B7-AE78-EFD3BCEF3F74

Bütçe ve Zaman Bilgisi

Size en iyi çözümü sunmak için Proje bütçenizi ve zaman diliminizi bize bildirin.