Ambalajların üretiminin esas nedeni her ne kadar ürünleri dış etkenlerden koruyabilmek ve taze kalabilmesini saklamak olsa da, rekabetlerin dönüp durduğu bu pazarlarda ambalajların tasarımlarıyla buluşturarak reklamlarla pazarlama aracına dönüştürmektedir. Ambalaj; ürünlerin, zedelenme, çarpma, ıslanmalara ve düşmelere karşı korurken aynı zamanda tasarımı ile de içerisinde bulundurduğu ürününü tanıtır.
Ürünü konuşturan şey ambalajın tasarımı olduğundan dolayı bu durumda tasarımcının yenilikçi ve doğru fikirlere sahip olabilmesi gerekir. Yapılan ambalaj tasarımlarında ürünü ön plana çıkarabilecek, kişilerin algısında seçicilik yapmasına sebep olacak biçimde dikkat çeken ve rakip ürünlerin önüne geçebilen tasarımlar ürünü ön plana taşır. Bu maddeleri gerçekleştirirken ürünlerin tarihçesini, özelliklerini, müşteri profilini ve rakiplerini iyi araştırmak, tanımak gerekir. Zira böyle bir araştırmanın sağlıklı ve başarılı bir ambalaj tasarımı olabilmesini sağlar.
“Tasarımda Renklerin Dili” yazısında bahsetmiş olduğumuz gibi ambalajların tasarımlarında da renkler büyük önem arz eder. Potansiyel alıcıya yönelik duygularını harekete geçirebilecek renklerin seçilebilmesi, satın almaya yönlendirmek amacıyla renk analizi yapılması tasarımı daha başarılı bir hale sokacaktır. Tasarımda kullanılan renklerin ambalajı neşeli, canlı, sıcak ve enerjik gösterebilirken soğuk, negatif ve kötü duyguları yayacak şekilde de gösterebilir. Bu sebeple ambalaj tasarımlarında kullanılacak görseller, desenler, yazı tipi ve en önemlisi de renkleri hedef kitleye göre doğru bir şekilde seçilmeli. Ardından uygun bir biçimde tasarımla birleştirilmelidir.
Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin ürünlerle göz göze gelip almaya karar vermek için geçirdikleri süre 3sndir. Bu kadar kısa bir sürenin içinde müşteri ile duygusal bağ kurabilip, sizi tercih edebilmesini sağlayabilmek, işte bu doğru yapılmış ambalaj tasarımının gücünü sergiler.
Ambalaj tasarımı hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.