“Profesyonel tasarım dünyasında birbirinden güzel ve yaratıcı tasarımlar olduğu gibi aynı zamanda hatalarla dolu tasarımlar da bulunmaktadır. Bu yazı günümüzde logonun tasarımlarında yapılmakta olan hatalarına değinerek, özellikle mesleğine yeni başlamış gençlere yol göstermek için hazırlanmıştır.”
Araştırmadan Yapılan Tasarımlar
En sık yapılmakta olan hatalardan biri, araştırma yapmadan sadece kendine sunulmuş birkaç bilgi ile tasarım yapmaya başlamaktır. Bu şekilde yapılmış bir çalışmayla; özensiz, eksik ve müşterinin isteğini yansıtamayan tasarımları doğurur. Tasarımcılar logo tasarımı yaparlarken müşterilerin kendisine sunmuş olduğu bilgilerin haricinde kendisi de öz araştırmasını yapması gerekir. Logo istenilen sektörün rakip şirketlerinin tasarımlarını inceleyerek logonun hizmet edeceği tüketici kitlesini analiz etmesi gerekir.
Fazla Karışık Ve Detaylı Logo Tasarlamak
Logonuz; sade, basit ve anlaşılmaya açık bir tasarım olmalıdır. Şirketin, markanın ismi söylendiği zaman tüketicilerin zihnine önce logo gelmektedir. Bir Hayli tasarımcı bilmeden bu hataya düşmektedir. Maalesef logoyu fazla karışık, türlü detayların arasında kaybolmasına sebep olacak şekilde tasarlıyor. Tasarımdan anlamayan ya da tasarımın önemini umursamayan kişiler logodaki bu fazlalıkları fark etmeyebilir hatta beğenebilir bile. Lakin tasarımcı için bu tarz çalışmalar portfolyo ve tasarım dünyasındaki yerinin açısından başarısızlık olarak kabul edilmektedir. Logo isteyen kuruluşların tüm bu hizmetlerini logoya sığdırmaya çalışmak logonun daha çok karmaşık ve özensiz görünmesine yol açmaktadır. Tasarımın her bir aşamasında logoda, şirketi temsil edecek bir imza, bir imge olarak düşünülmesi işleri kolaylaştırır. Bu konuda dünyamızın devi olan markalar ve logolar incelenerek verim alınabilir.
Hazır Materyaller Kullanmak
Kişiye özel logo oluşturulabilmesi için öncelikle logonun tasarım etaplarında kullanılan her bir materyal (grafik, vektör vs.) özgün ve sıfırdan oluşturulmuş olmaları gerekir. Hazır vektör ve grafik satışlarının yapılmış olduğu yerlerden alınmış bu materyaller logonun benzer olmasına sebebiyet verir ve özgün olmasını engeller. Satın almış olduğunuz materyalleri logoya dâhil etmiş olduğu bir vektörü daha sonra farklı bir logoda ve tasarımlarda görmeniz oldukça olasıdır. İşinizi ve işinizi yapmayı seven, özen göstermeye ağırlık veren bir bireyseniz eğer bunu çalışmalarınıza da yansıtabilmelisiniz. Çünkü profesyonel olmak bunu gerektirmektedir.
Yanlış Renkleri Kullanmak
Renkler, logo tasarımlarımızın bel kemiği gibidir. Bu konuda yapılmış yanlış seçimler logonun grafiksel görünüşü ne kadar güzel olursa olsun logoyu aşağıya doğru çeker ve güçsüz bir görünüş sergilemesini sağlar. Renklerin, duygular üzerinde oluşturduğu etkileri bilmeli ve logosu yapılacak olan sektörün, hedef kitlelerini araştırarak en doğru renklerin seçimlerini yapmalıyız.
Font Karışıklığı
Tasarımcı olan kişiler, yapmış oldukları bu çalışmalarda benzeri bulunmayan fontları ve güçlü karakterlerin kullanımını sevmektedirler. Lakin fontların kullanımında yapılmakta olan en büyük hata birkaç fontu birlikte kullanmaktır. Basit ve sade kuralını logonun her bir etabında hatırlamamız gerekir. Yazı odaklı logo tasarımlarında font seçimini yaparken farklı bir font seçeneğimizi iki ile sınırlı olacak şekilde sınırlandırmamız gerekiyor. Bir ya da iki font kullanmak oldukça normal ve kabul edilebilir bir olayken ikiden fazla fontun kullanımı artık logonun karmaşık ve kararsız bir görünüşe sahip olmasına neden olur. Güçlü bir görünüş için en fazla iki font kullanımı doğru bir seçim olacaktır.
Grafik tasarımı hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.