Sosyal Medya Vergisi Vermek Yasal Bir Gereklilik Midir?
Günümüzde işletmelerin sosyal medya platformlarında etkin bir şekilde olduklarını göstermeye başlaması ile zihnimizde yepyeni bir sosyal medya resmi oluşturdu. Sosyal medyanın sunduğu fırsatlarla iletişim ve reklam birçok işletme için eskisinden daha etkin bir konuma ulaştı. Sosyal medya platformlarından elde edilebilen gelirler nedeniyle vergi hukuku da bu konu ile ilgilenmeye başladı.
Klasik vergi hukuku, elde edilen gelirin vergilendirmesinde sabit bir iş yeri aradığı için sosyal medya mecralarındaki gelirlerin vergilendirilmesinde problemler doğuyor.
Kişinin ya da sosyal medya kullanıcısının elde ettiği bir gelirin vergilendirilmesi için bu gelirin Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen gelir şartlarından en az birini karşılaması gerekir. Bu şartlardan herhangi birini karşılamayan gelir türleri vergilendirme kapsamına alınamaz. Peki gelirimizin gelir vergisi kapsamında değerlendirilmesi için GVK’ da belirtilen şartlar neler?
Gelirin Vergilendirilmesi İçin Gereken Şartlar
- Ticari kazanç şartı
- Ziraî kazanç şartı
- Serbest meslek kazancı şartı
- Ücret şartı
- Menkul sermaye iradi şartı
- Gayrimenkul sermaye iradi şartı
- Diğer kazanç ve gelir şartı
Sosyal Medya Kazançlarına Dair Çıkarılan Mukteza
Bu bilgiye karşı, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2016 yılında verdiği bir mukteza da sosyal medya kazançlarının ticari kazanç olduğu belirtilmiştir. Yani hukuki olarak sosyal medya platformlarından elde edilen kaçanlar ticari kazanç şartları kapsamında değerlendirilerek vergilendirme kapsamında değerlendirilebilir. GİB’ in en son 2020 yılında yayınladığı özelge de ise birçok sosyal medya platformu açısından tartışılan sosyal medya gelirleri vergisi konusuna bir açıklık getirilmiştir. Özelgede, Youtube ve Instagram gibi çeşitli sosyal platformlara yüklenen içeriklerin bu mecralardan silinmeden izlenme ve tıklanma rakamları artarak paylaşana gelir getirmeye devam etmesi, tek seferlik kazançlar kapsamının dışında kalarak vergilendirme sisteminin devam etmesi gerektiği yönünde bir açıklama yapıldı.
Sosyal medya uygulamalarındaki genel çerçeve bu şekilde. Peki işletmeniz için Instagram özelinde satış yaparken nasıl vergilendirileceksiniz? Hemen anlatalım.
Instagram’da Satış Yapmak için Vergi Vermek Gerekir mi?
Az önce açıkladığımız üzere her sosyal medya platformunda olabileceği gibi Instagram’da gerçekleştireceğiniz gelir getiren faaliyetler de vergilendirme kapsamında değerlendiriliyor.
Yani bu sorunun cevabı, evet